Wajdi Mouawad 

Schrijver van Branden, Kust en Bossen  

 
 

We stammen allebei af van hetzelfde land, dezelfde taal, dezelfde geschiedenis, en ieder land, iedere taal, iedere geschiedenis is verantwoordelijk voor zijn volk, en ieder volk is verantwoordelijk voor zijn verraders en zijn helden. Verantwoordelijk voor zijn beulen en zijn slachtoffers, verantwoordelijk voor zijn overwinningen en zijn nederlagen. (uit 'Branden') 

 

Wajdi Mouwad werd door het Ro Theater voor het eerst geïntroduceerd in Nederland. Zijn stukken worden zowel in Canada als in de rest van de wereld, Frankrijk, Duistland, Polen, Spanje veelvuldig vertaald en gespeeld.  

 

Mouawad (1968) groeit als kind op tijdens de burgeroorlog in Libanon. Als negenjarige ontvlucht hij met zijn ouders geboorteland. Aanvankelijk vluchten ze naar Frankrijk, later verhuizen ze naar Canada. De vlucht, het achterlaten van zijn geboorteland en zijn moedertaal zijn de basis van waaruit hij theater maakt. Hij volgde de theaterschool in Quebec, schreef op zijn 20e zijn eerste toneelstuk en is zowel schrijver, regisseurs als acteur. Mouawad heeft zich ontwikkeld tot een verhalenverteller pur sang met een mening die er niet om liegt. Zo weigerde hij in 2005 de Prix Molière als protest tegen de onverschilligheid van theaterdirecteuren en intendanten tegenover actuele theaterteksten. 

 

Mouawad laat in zijn werk zien hoe grote gebeurtenissen als oorlog en aanslagen hun weerslag hebben op het leven van individuen. Zijn stukken gaan over haat en wraak, oorlog en vergelding in een onophoudelijke keten, zoals we die kennen uit de Griekse tragedies.  

 

De voorstelling Branden (die het Ro Theater in 2009 voor het eerst opvoerde) heeft de kwaliteiten van een klassieke tragedie, waarin Oedipus en de Oresteia duidelijk doorklinken. De Griekse tragedies zijn van grote invloed op het werk van Mouawad: “Als ik schrijf, hoor ik steeds Sophocles in mijn achterhoofd.” Alhoewel Mouawad de burgeroorog in Libanon niet letterlijk noemt, is dat duidelijk de herinnering geweest die zijn verhaal heeft vormgegeven. Als zesjarige was hij getuige van het in brand schieten van een bus met Palestijnse vluchtelingen, een gebeurtenis die als aanleiding wordt gezien van het uitbreken van de burgeroorlog in Libanon. Deze ervaring komt letterlijk terug in Branden. Mouawad zegt politiek te willen schrijven maar de gebeurtenissen en landen niet letterlijk te kunnen noemen omdat de poëzie en het theater hem dan ontglippen. Juist door het niet noemen van die feitelijke gegevens krijgt het stuk een universele kracht die laat voelen wat een burgeroorlog betekent voor individuele levens. 

 

Bossen (die op 8 maart 2014 bij het Ro Theater in première gaat) is het derde deel van zijn vierluik Het Bloed van de Beloften. Alle vier de stukken gaan over het zoeken naar de wortels; over waar je vandaan komt en wie je ouders zijn. De personages in het vierluik gaan op zoek naar hun geschiedenis en die van hun ouders en worden geconfronteerd met de brandhaarden in de wereld, met oorlog, met geweld, met haat en verkrachting. De reis die deze personages maken is vaak een pijnlijke reis naar hun eigen verleden en dat van hun ouders. Een reis die volgens Mouawad onvermijdelijk is, omdat je je eigen geschiedenis moet kennen. Mouawad kende zijn eigen geschiedenis niet omdat zijn ouders niet over de burgeroorlog konden spreken. Zoals hij in een interview zegt: “De burgeroorlog in Libanon was een verschrikkelijk beschamende oorlog waar vaders hun zoons doodden, waar zoons hun broers doodden, waar zoons hun moeders verkrachtten. Ze wilden aan mijn generatie niet uitleggen wat er gebeurd was. Vreemden moesten mij mijn verhaal vertellen.”  

 

Alhoewel de reis die de personages afleggen in de stukken van het vierluik pijnlijk en hard is, biedt het eind van de reis absoluut verlichting. Pas als je weet wie je bent, kun je echt gaan leven.  

 

 
 

Winkelwagen

Aantal kaarten: 

Totaalbedrag: 

bestelling afronden

 

Voorstellingen

Garry Davis

donderdag 26 september 2013 t/m
woensdag 26 november 2014

De Droom van Rotterdam

maandag 1 september 2014 t/m
zondag 1 februari 2015

Vuurvrouwen

vrijdag 5 september 2014 t/m
zondag 9 november 2014

SLAAF (herneming)

vrijdag 5 september 2014 t/m
vrijdag 17 oktober 2014

Als ik de liefde niet heb

woensdag 24 september 2014 t/m
zaterdag 15 november 2014

De Zere Neus van Bergerac

donderdag 11 december 2014 t/m
zondag 19 april 2015

Leger

woensdag 11 maart 2015 t/m
donderdag 7 mei 2015